Kausi avattu

Kausi avattu

Nyt se on taas menoa talven tuloon asti!

Kausi avattiin viime viikonloppuna vauhdikkaasti, kun pitkänäperjantaina lyötiin avauslyönnit kapteenien ja puheenjohtajan toimesta. Toki torstaina pääsi kentää kiertämään talkooväki, joita oli kautta aikain runsaslukuisen määrä 63 jäsentä siistimässä kenttää keskiviikkoiltana avauskuntoon. Iso Kiitos talkooväelle siitä!
Kentällä pelattiin pääsiäisen aikaan 441 kierrosta, joista vieraspelaajien pelaamia 199 kierrosta. Eniten vieraspelaajia oli Oulun Golfkerhosta, joista vieraita oli peräti 53 henkilöä. Seuraavaksi eniten oli StLGC 23 kpl (Pyhäjärvi), Artic Golf 19 kpl (Rovaniemi), YSG 18kpl (Iisalmi), KaG 14 kpl (Kajaani) ja PaG 10 kpl (Paltamo). Kalajokisia ja kokkolalaisia oli aikaisempia avauksia vähemmän, koska hekin saivat kentän auki pääsiäiseksi, Kalajoki peräti kesäviheriöin. Joka tapauksessa avausajankohta oli uusi ennätys, sillä aikaisimmillaan kenttä on ennen tätä auennut 22.4.2011, joka oli myös tuolloin pitkäperjantai. Kautta vielä siis jäljellä arvoilta puoli vuotta, joten vielä ehtii vaikka ei pääsiäisenä mailoja käyttöön ottanutkaan.

Kenttä on talvehtinut erinomaisesti ja ei ole ollut avauksessa näin hyvässä kunnossa aikaisemmin. Viheriölle pyritään saamaan kastelu toimintaa jo tällä viikolla, jotta kasvu saadaan käynnistymään mahdollisimman pikaisesti. Ainut mahdollinen este kastelulle on se, että kastelujärjestelmä saattaa vielä olla paikoin jäässä. Mikäli kenttä saa kosteutta ja lämpöä kasvamiseen, niin ne alkavat kyllä vihertämään pikapuolin ja leikkuukausikin saattaa alkaa ennätysaikaisin. Viheriöille tehtiin syksyllä ns. talvikylvö, joten uusi kasvukin pitäisi alkaa mahdollisimman pian entisen kasvuston tueksi. Kenttä on monesti keväällä ollut jonkin verran kostea pelata, mutta tänä vuonna vähäisen lumipeitteen takia siellä ei ole juurikaan tarvinut nostella tilapäisen veden takia. Muutaman väylän laidassa oli vielä pääsiäisenä varjopaikoissa tilapäistä vettä kiinteässä muodossa eli lunta, mutta tällä viikolla nekin ovat sieltä kaikonneet.

Tämän kauden kenttäyhtiön hankinnoista mainittakoon, että piha-alueelle on tekeillä uusi lipputanko-alue klubin edustalle ja asuntovaunuja ja -autoja varten pysäköintialueelle laitetaan muutama sähkötolppa. Kaupunki tekee tämän vuoden aikana uuden tien 5 väylän ja haapajärven tien väliin, joka jatkuu aina ns. uimamontun tielle saakka. Samaan yhteyteen kaupunki on luvannut kunnostaa Ravitien saatuaan valmiiksi uuden tien ja tuolloin väliaikainen kulku ohjataan uuden tien ja ajoharjoitteluradan kautta kentälle. Ravitien kunnostus ajoittuu kuitenkin loppukesään tai syksyyn, joten alkukesästä sen ei pelaajien kulkemista pitäisi haitata.  Lisäksi kenttäyhtiö hankki uuden ilmaistuskoneen lähinnä viheriöiden ja lyöntipaikkojen ilmaistukseen. Koneella avulla viheriöitä voidaan tapittaa ja tarvittaessa holkittaa tiheämmin kuin aikaisemmin. Ilmaistus auttaa monissa asioissa, mutta erityisesti se vaikuttaa siihen, että viheriöt pysyvät pehmeämpinä ja vastaanottavaisempina läpi kesän vaikka olisi kuivempikin kelijakso pitemmän aikaa.

Kentälle tehdään lisäksi toukokuun alussa par3 -kenttä kentän sisälle. Toisin sanoen vanhat mustat tiit viedään joka väylällä noin 80-140 metrin etäisyydelle viheriöstä ja näin erityisesti aloittelijat ja juniorit voivat pelata lyhyempää kenttää halutessaan. Par3 -kentälle tehdään myös oma tuloskortti ja sillä on mahdollista tiputtaa tasoitusta aina tasoitukseen 37 asti. Par 3 -kenttä voi pelata myös kyllä kaikki muutkin, mutta tasoituskelpoinen se ei ole tasoituksella 36 ja sitä pienemmillä. 

Tasoituksista sen verran, että teen lähipäivinä ohjeen tasoituskierrosten jättämisestä, mutta mainitsen nyt tässä tärkeimmät muutokset niissä. Eli pelaaja voi itse syöttää tasoituskierroksensa nexgolfiin, kun hänellä on merkitsijä kierroksella matkassa. Pelaajan olisi tärkeä mainita merkitsijälleen kierroksen alkaessa, että pelaa tasoituskierroksen, jolloin merkkari voi seurata, että pelaaja pelaaa kierroksen golfin sääntöjen mukaisesti. Toki tasoituskierroksesta voi ilmoittaa etukäteen myös caddiemasterille, mutta se ei ole välttämätöntä. Golfliitto muutti myös tasoitussäännöksiä sen verran, että 9 reiän kierros kelpaa myös tasoitustulokseksi tasoitusryhmässä 3 (HCP 11,5-18,4). Näin ollen moni pelaaja voi syöttää myös puolikkaiden kierroksia, jotta saa EGA-tasoituksen (tähti tasoituksen perässä) voimaan heti alkukaudesta. EGA-tasoitukseen vaaditaan viime vuodelta vähintään 4 korttia ja jos se ei ollut voimassa, niin kolmella kortilla sen saa voimaan ja neljännellä pysymään myös pelikauden 2015. Tasoituskortteja kannattaa jättää mahdollisimman paljon, koska se on selkein mittari pelaajan kehityksessä ja vaikuttaa muunmuassa mahdollisuuksiin päästä pelaamaan vieraskenttiä, joissa joskus vaaditaan tasoitus 36 tai vähemmän. Lisäksi NSG:llä tasoituksen lasku vaikuttaa konkreettisesti siihen, että lähtöryhmään sopii enemmän pelaajia pienemmän yhteistasoituksen takia. 

Mainittakoon vielä, että keskiviikko on jälleen 10 tiin lähtöpäivä, jolloin varattu lähtöaika on 10 tiille. Toki muinakin päivinä meillä voi kierroksen aloittaa 10 tiiltä, mutta kenenkään eteen ei saa mennä ja jos lähtee ns. väärältä tiiltä, niin tuolloin ryhmällä ei ole varattua lähtöaikaa varsinaiselle tiille, joten heillä ei ole minkäänlaista etuajo-oikeutta siihen tultaessa. Kierros alkaa kuitenkin aina joko 1 tai 10 tiiltä joka päivä ja kierrokseen kuluu päässääntöisesti tauko 5-10 min klubilla.
Viime vuotinen kokeilu 12 reiäin kierroksista sai kannatusta, joten tänäkin vuonna NSG:llä voi 9 reiän kierroksen hinnalla kiertää 9-12 reikää. Muistetaan kuitenkin huomioda muut pelaajat, kun tullaan keskeltä kenttää pois kierroksen päätyttyä.

Koulutustoiminta käynnistyy varsinaisesti äitienpäivän jälkeen alkeiskurssien toimesta, joita kentällämme on parin viikon välein. Lisäksi uutena järjestämme aloitteleville pelaajille kertausiltoja kerran kuukaudessa, joihin voi tulla hakemaan lisäoppia aloittamisen jälkeen. Opetustoiminnasta vastaa päässääntöisesti pro Jussi Mähönen, joka antaa myös jäsenistölle yksityistunteja tarvittaessa. Tarvittaessa allekirjoittanut toimii Jussin apuna tai tuuraajana koulutustoiminnassa. 

Junioritoimintaa on pyritty kehittämään vastaamaan junioreiden omia toiveita. Näistä konkreettisin esimerkki on se, että junioriharjoitukset muuttuu junioreiden peli-illoiksi, joissa pelataan vähintään 9 reikää pelkästään junnujen kesken. Junnujen ohjaajana toimii joka kerta joku juniorikouluttajistamme, joita ovat allekirjoittaneen lisäksi Sylvesteri Takanen ja Janne Saarela sekä vanhemmat junioripelaajamme. Junnujen peli-illoissa pelaajia opastetaan pelin ohessa ja osallistuville pelaajille järjestetään myös opetusta tai harjoituksia heidän niin halutessaan. Toki viime vuosien tapaan perinteinen golfkerho käynnistyy myös toukokuun lopussa, joka on suunnattu heille, jotka eivät ole vielä greencardia suorittaneet mutta ovat kiinnostuneita lajista. Peli-illat käynnistyy toukokuun puolenvälin tienoolla ja niistä ja muista junioritoiminnasta tiedotetaan junioreiden ajankohtaista -palstalla.

Seuraavassa blogissa kerron vähän kilpailutoiminnasta tulevalle kaudelle.
Hyvää alkanutta golfkautta 2014 kaikille!

-Mika Takanen