Kentän talvehtimiskuulumisia pääsiäisen alla

Kentän talvehtimiskuulumisia pääsiäisen alla

Joskus on pääsiäisenä jo pelattu. Tänä vuonnakin se onnistuu hiihtämällä.

Talvikausi on jälleen ollut kelien suhteen vaihteleva ja kenttä sai pysyvän lumipeitteen vasta joulun aikaan. Lumipeite tuli kuitenkin jäiseen maahan ja  tämän jälkeen maa jäätyi tammikuun kovilla pakkasilla, joten tautien esim. lumihome osalta ei pitäisi olla vaaraa. Kovat pakkaset ja hentoinen lumipeite kuitenkin jäädyttivät maan melko syvälle, joten routakerroksen paksuus on vielä arvoitus.

Helmikuun puolessa välissä lumipeite suli miltei kokonaan pois ja jäinen maa ei imenyt vettä sisäänsä. Näin ollen pinnalle jäänyt lumisolske on lyhyeksi leikatun nurmenosalta jäätynyt reilun sentin kerrokseksi sen jälkeen tulleen lumipeitteen alle. Tämä aiheuttaa kyllä vaaran jääpoltteelle, mutta hyväkasvuisen nurmen puhutaan kestävän jo kolmekin kuukautta vaurioitta.

Jääpolte vaurioiden ehkäisemiseksi lähdemme kuitenkin pääsiäisen jälkeen puhdistamaan viheriöitä lumesta ja hiekoittamaan ne. Tämä edistää niiden sulamista ja antaa myös suojaa yöpakkasilta, auringolta sekä tuulelta, kun ruoho ei saa kosteutta juurillaan jäisestä maasta. 

Jos puhutaan kentän avauksesta, niin se on vielä täysin kiinni kevään etenemisestä. Lunta on parikymmentä senttiä, mutta niiden sulaminen ei yöpakkasten loputtua ja kevätauringon sekä erityisesti vesisateiden avulla kauaa kestä. Routakerroksen määrä on kuitenkin vielä täysi arvoitus, mikä vaikuttaa olennaisesti avausajankohtaan. Kenttä avataan heti kun se on mahdollista ja huhtikuun alkupuolisko näyttää varmasti suunnan sille. Joka vuosi kesäviheriöt on kuitenkin avattu viimeistään vapuksi ja siihen on enää viisi viikkoa, joten tuskin tässä enää pitkään tarvitse odotella. 

Kuvia kentän talvikauden vaiheista
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1049660501739275.1073741828.371662099539122&type=3

Hyvää kevään odotusta ja pääsiäistä golffareille toivottaen, Mika Takanen/NSG