Pelaaminen kuuraisella kentällä kielletty!

Pelaaminen kuuraisella kentällä kielletty!

Sunnuntaina oli aikaisin aamulla ensimmäistä kertää syksylle kuurainen maa, joten muistutuksena vanha teksti.

Öiden viileentyessä pelaajien tulee muistaa, että kuuraisella kentällä ei saa pelata!
Maltetaan odottaa lämpötilan nousua parin kolmeen asteeseen, jotta kuura kerkeää lähteä viheriöiltä pois.

Lisäksi pelaajilta pyydetään tarkkuutta lyönti- ja alastulojälkien korjaamisessa!
Näin syksyllä esimerkiksi paikkaamaton alastulojälki on erittäin otollinen kasvupaikka vaikka homeitiöille, jotka tuhoavat kasvuston isoltakin alalta.

”Miksi golfia ei pelata jäätyneellä tai kuuraisella nurmella?”

Yksiselitteinen vastaus: ”heinä kuolee”.
Jäätyneellä tai kuuraisella kasvustolla liikkuminen katkoo heinää ja murskaa sen solukoita. Kävelyjäljistä heinä kuolee välittömästi tai viimeistään talven kovilla pakkasilla.
Vaurioitunut heikkokuntoinen kasvusto on myös erittäin altis kasvitaudeille. Erityisen herkkiä ovat matalat ja tiiviit viheriöheinäkasvustot kuten röllit ja kylänurmikka. Ne vaurioituvat herkimmin ja toipuminen vaurioista on hitainta.
Vaikka yksivuotinen kylänurmikka kuoleekin useimpina talvina ainakin osittain, ei pelaaminen ole perusteltua, sillä varsinaisten kasvustovaurioiden lisäksi pelaaminen kuluttaa viheriön kuitukerrosta ja tiivistää sen pintaa. Kuitukerroksen kuluminen tai puhkeaminen vaikeuttaa kevään hoitotöitä ja etenkin siementen itämistä. Hyvänlaatuinen kuitu suojaa siemeniä kuivumiselta ja pitää viheriön pinnan kasassa.
Viheriöpinnan tiivistyminen taas on kuin oven avaus sinilevälle. Levä iskee heti keväällä ja kovistakin torjuntayrityksistä huolimatta saattaa aiheuttaa ongelmia koko pelikauden ajan. Suurin syy leväongelmiin johtuu heikkokuntoisella kasvustolla liikkumisesta.
Viheriöillä liikkumista sekä aikaisin keväällä että myöhään syksyllä joko kävellen tai koneella tulee ehdottomasti välttää.Heinän ollessa jäässä taikuurassa on kenttä suljettava kävelyltä, koneella liikkumiselta ja pelaamiselta.

Harri Walden
kenttäkonsultti
Suomen Golfliitto

Kenttämestari Tero Vähäaho